-Smak av Fosen

-smak av fosen

Ut på tur

Her på denne siden kan du lese litt om turområder vi anbefaler å besøke her i nærområdet. 

Fosen er et variert og flott turterreng der man kan finne svært bratte eller helt flate traseer i kort avstand til hverandre. Flere av stiene er nå godt merket, men det finnes også fine mindre kjente tråkk og stier som kan være verdt et besøk. Fosenlandskapets utforming gjør at man ikke trenger å komme så høyt før man har en fantastisk utsikt. Og utformingen gjør også at utsiktspunktene ofte ligger ganske nær vei. Allikevel kan man få intrykk av å være helt alene langt inne i de ensomste vidder når man er på tur her. Spennende, interessant og lett tilgjengelig samtidig.  

Stier her på Selnes

Fuglbenken:  

Fuglbenkstien er en sti vi selv har ryddet som går parallelt med veien over skogen her på gården. På Deler av stien kan man se spor etter den gamle veien som gikk over halvøya, murene står fortsatt på deler av den. Fin sti i flott kystfuruskog. Alternativ gårute fra Gangstøa over til gårdstunet😊. 

 

Vi har også ryddet en sti langs med bergkanten mot bygda som kan være en fin trasê å gå. Også godt egnet for barna. Variasjon mellom å gå inni skog og utsikt over bygda og fjorden i begge retninger. 

 

Kulturstien Refsnes

Går gjennom et kulturminneområde med gravhauger og andre kulturminner helt fra steinalder frem til nyere historie. Tilrettelagt grussti gjennom velpleid kulturlandskap som sauene til Ingeborg vedlikeholder. 

Området er Kulminområde og det er satt opp skilt med QR koder man kan scanne inn på tlf. Da får man vist korte filmsnutter som forteller om historien fra det punktet. Flott lagde filmer som er verdt å se. Selve turen rundt løypa og til og fra gården tar kanskje 40 min effektiv gange, men man kan også bruke halve dagen i området uten å kjede seg. Flotte utsiktspunkt, kulturminnene og holmer og skjær ved sjøen gjør dette til et fantastisk område å være på synes vi. Ikke rart at det har bodd mennesker på denne halvøya helt siden steinaldertid. Lukkede porter må lukkes ved gjennomgang slik at sauene holder seg der de skal. Åpne porter kan bare stå åpne. 

 Link til kulminKommunens hjemmeside med beskrivelse: 

Høgkammen 

En avstikker fra kulturminneområdet så kommer du opp på Høgkammen, det høyeste punktet her på halvøya. Høgkammen egner seg for en rundtur, det går vei opp dit fra begge sider av halvøya (Kart med beskrivelse). 

Jeg personlig elsker å sitte litt på toppen og bare se på utsikten. Som regel deles den bare av Ingeborg sine sauer men i sommerhalvåret er det et område som er mer besøkt. Fra toppen ser du utover Ørlandet og inngangen til Trondheimsleia Det er bergkledd ås på toppen, gir litt følelse av å være høyere til fjells enn det man egentlig er😊. Husk at portene må lukkes når du går inn og ut av området. Sauene skal helst holde seg på rett område. 

Ved effektiv gange tar runden over høgkammen ca en times tid. Men ofte bruker jeg mye lenger tid med stopp og små avstikkere til å finne nye spennende kroker. En personlig favoritt er å følge dyretråkk og se hvor jeg havner, men for den som ikke er så vant til å ferdes i terrenget, er det best å holde seg til hovedstiene. 

Link til Ut.no 

Damvatnet– Klatrehytta-Blåfjellet 

Et område der man kan gå turer helt inn til Hasselvika, Rissa, Haugsdalen og videre innover Fosen alpene. Mange ulike stier og tråkk å følge, men det er kupert terreng med både myrområder og glatte berg så det er best egnet for deg som har en del erfaring med turer i terrenget. Noen ganger kan også stien være litt vanskelig å se. Ut.no har et par forslag til traseer. 

 Klatrehytta: 

Fra gården kan vi se rett på klatrehytta. Turstien går fra forsamlingshuset og i et nokså bratt terreng, men det e rikke nødvendig å klatre (Med mindre man vil det, sjekk ut Tindegruppa NTNUI sine aktiviteter). Klatrehytta har svært enkel standard, men fantastisk utsikt og man kan overnatte der. Ta med soveposer og evt liggeunderlag selv om det er madrasser der. 

Link til side om Selneskoiahttps://ntnui.no/tindegruppa/selneskoia/ 

 Turen opp til klatrehytta tar ca 50 min om man går fra gården.  

 Fra klatrehytta kan man gå samme vei ned, men det kan også kombineres med en rundtur via damvatnet og langs fossen ned til bygda igjen.  

 Turen om klatrehytta og damvatnet er noe krevende, men barn som er vant til å gå turer i terreng takler ofte turen helt fint. Kanskje man må friste med en kvikklunsj underveis da😉. Dersom dere ikke har så mye erfaring vil vi anbefale andre turmål i stedet. 

 Kartutsnitt finner du her 

Dersom du er usikker på hvor du skal gå, kan vi bli med på tur, eller koble deg til andre turgåere som kan området godt. Det er også mulig å arrangere guidet tur for gruppe ved forespørsel.  

Fesdalen (Fiksdal)

Man kan enten parkere nederst ved fjorden og gå hele veien opp til Fiksdalen eller kjøre opp og parkere ved bommen og videre innover fjellet derfra. Man kan også gå helt tilbake til Selnes herfra, 

Fevåg: Laugåsvatnet, Brettingen, Kulturstien, Frengsheia 

Sørfjorden: Osavatnet,  

 

Ta kontakt

Ta kontakt med oss for spørsmål, kommentarer eller booking:


Per Arthur +47 917 50 008

Org.nr.: 995 465 809 MVA 

facebook.com/solbakkengard.no/

Åpne veibeskrivelse i Google